Reka Soča in vodni športi

Med Kobaridom in Tolminom ima dolina smer proti jugovzhodu (zaradi idrijskega preloma). Reka ima tu manjši strmec in teče med širokimi belimi prodišči, naselja pa so odmaknjena od reke, razmeščena po izrazitih prodnih terasah ali vršajih pritokov. Na največjem, vršaju levega pritoka Tolminke, stoji mesto Tolmin in tu se reka obrne proti jugu ter za kratek hip zaustavi v umetnem jezeru, ob katerem stoji Most na Soči tik nad izlivom levega pritoka Idrijce. Do sem je v zadnji ledeni dobi segal skoraj 70 km dolg Soški ledenik in med drugim zapustil do 50 m visoko čelno moreno, na kateri stoji večji del Mosta na Soči.

Smaragdno zelena barva Soče privablja na reko v poletnih mesecih tudi vse, ki imajo radi vodne športe. Možni so spusti z raftom, kajakom ali kanujem, outsiderjem in hydrospeedom. Za družbo, navodila in varnost bodo poskrbeli v kateri izmed mnogih športnih agencij. Poleg športov na vodi pa se lahko podamo tudi na soteskanje. Skakali boste preko slapov in tolmunov in premagovali samega sebe. Samo za tiste malo bolj pogumne.

Jadralno padalstvo

Kobala nad Tolminom je za jadralne padalce in zmajarje ena izmed najlepših točk pri nas, če ne celo v Evropi. Na start nas vodi asfaltna pot, ki se konča pri koči na Planini Stador, od tu pa še 10 minut peš ali z avtom do vzletišča. Vzletišče se nahaja na nadmorski višini 1080 metrov in ob ugodnih pogojih omogoča daljše prelete po Julijskih Alpah, proti Italiji, Bovcu in Bohinju. Zaradi svoje lege je letenje na Kobali mogoče ob vzhodnem in zahodnem vetru.

Sprehodi in izleti po naravi

Malo bolj zahtevne pešpoti vodijo na razgledne točke na bližnje hribe Senico, Bučenico, Mengore in Cvetje, kjer so ohranjeni bunkerji in postojanke iz 1. svetovne vojne, in na vrh Čukle. Od tod so prelepi razgledi na dolino reke Soče, na jezero, na Tolminsko kotlino in Baško grapo. Zahtevnejši pohodniki se lahko odpravijo na lepe in resne gorske ture med Krnom in Črno prstjo. Ob jezeru so urejene sprehajalne poti, urejena pa je tudi pešpot mimo Stopca na Postajo in po stari cesti ob Idrijci nazaj na Mosta na Soči. Skozi kraj nas kulturnozgodovinska pot Čez Most po modrost popelje skozi tri tisočletja Mosta na Soči. Kosmačeva učna pot je označena pešpot, ki pripelje obiskovalca mimo znamenitih točk do domačije Cirila Kosmača. Pot je mogoče tudi prekolesariti, lahko pa jo nadaljujete do Spodnje Idrije.

Ribolov v Soči

Ribolovni turizem, ki je na spodnjem delu Soče ter na Idrijci in Bači zelo priljubljen (145 km različnih ribolovnih rek), traja od 1. 4. do 30. 10. Stalni gostje so Francozi, Švicarji, Angleži in Italijani. Natančno so določena območja na potokih in rekah, kje in na kakšen način se lahko lovi (ujemi spusti, do tri ribe ipd.). Muharjenje je edini dovoljen način ribolova.Uporabne povezave: Dolina Soče: Kobarid in Tolmin, Ribiška družina Tolmin, Maya, X point